Серед величезного різноманіття сучасних мікроскопів дуже складно обрати той, що максимально відповідає потребам саме Вашої лабораторії.

При виборі мікроскопа дуже важливо звертати увагу на об’єктиви, адже це – один з найважливіших елементів оптичної системи, що визначає збільшення, чіткість, якість зображення та вартість мікроскопа.

Нижче ви можете ознайомитися з найголовнішими параметрами об’єктивів, на які варто звернути увагу:

  1. Об’єктив мікроскопа характеризується номінальним збільшенням (як правило з ряду 2,5; 3,2; 4; 5; 10; 20; 40; 63; 100; 120).Через дріб від збільшення вказується число в апертурах — характеристика роздільної здатності об’єктива та гранична роздільна здатність об’єктива в мкм, чим більше значення апертури – там краща роздільна здатність мікроскопа, тим менші деталі він може відобразити.Кращі об’єктиви мають апертуру 1,4 і граничну роздільну здатність 0,12 мкм.
  2. Корекція об’єктива на довжину тубуса мікроскопа.

    Практично завжди це 160-170 мм (DIN і JIS).

    • Стандарт DIN – Deutsches Institut fur Normung (Німецький інститут стандартизації) – розраховані для роботи з мікроскопами з довжиною тубуса 160 мм і парфокальною висотою 45 мм, вони забезпечують більшу робочу відстань та частіше використовуються у лабораторній практиці;
    • Стандарт JIS – Japan Industrial Standards (Японські промислові стандарти) розраховані для роботи з мікроскопами з довжиною тубуса 170 мм і парфокальною висотою 36 мм.
    • Крім того, сьогодні багато сучасних мікроскопів оснащені об’єктивами, скоригованими на нескінченність – Infinity Corrected. Такі об’єктиви дозволяють встановлювати додаткові оптичні елементи не вносячи порушень зображення, що буде особливо корисним для флуоресцентних, поляризаційних, фазово-контрастних мікроскопів та ін. Як правило, виробники мікроскопів використовують свої запатентовані розробки та мають свої унікальні стандарти Infinity Corrected об’єктивів, тому рекомендується купувати об’єктиви того ж бренду, що і Ваш мікроскоп.
  3. Для біологічних мікроскопів вказують наявність корекції на товщину покривного скла препарату в мм. Практично завжди це 0,17 або корекція відсутня (0 або -). Іноді зустрічаються об’єктиви для інвертованих мікроскопів (тобто для мікроскопів в яких спостереження ведеться знизу, через предметне скло, чашку Петрі, скло колби та т. д.) З компенсацією на 1,2.
  4. Світло, що передається через лінзу, породжує кольорову аберацію (спотворення), яка має різний показник заломлення відповідно до довжини хвилі. Об’єктиви розділяються по типу корекції цих аберацій та мають свої літерні позначення:
    • Об’єктиви з виправленням аберацій за двома основними кольорами називають ахроматами (ACHRO, зазвичай вони не маркуються)
    • Об’єктиви з виправленням аберацій за трьома кольорами — апохромати (маркується літерами APO або співзвучно)
  5. Після проходження світла через лінзу з’являються нерівномірності фокусування по полю зору (кривина поля зору):
    • Скориговані об’єктиви з плоским полем зору якому аберація кривизни поля виправлена таким чином, що фокусується не тільки центр лінзи, але й периферія позначаються приставкою План-до позначення колірної корекції, наприклад планахромати або планапохромат. Об’єктив з такою корекцією містить написи План, Plan, Pl або співзвучні. Ці об’єктиви дорожчі та дають краще та чіткіше зображення по всьому полі зору.
    • Об’єктиви з неповною корекцією можуть позначатися як Півлан– Semi plan, S-Plan або власним позначенням виробника. Ці об’єктиви дешевші, проте мають нерівномірності фокусування.
  6. Для поліпшення світлосили та числової апертури простір між лінзою об’єктива та об’єктом спостереження заповнюють прозорою рідиною з необхідним коефіцієнтом заломлення. Такі об’єктиви називають імерсійними. Зазвичай це робиться для об’єктивів зі збільшенням 40 і вище. В якості рідини найчастіше використовують спеціальне синтетичне масло (об’єктив маркується Oil), рідше вода (W) або гліцерин (Gli).

Об’єктиви для люмінесцентних досліджень виконують з матеріалів з мінімальною власною люмінесценцією і хорошим пропусканням ультрафіолету, тому що найчастіше підсвічування ультрафіолетом ведеться збоку об’єктива (в люмінесцентних мікроскопах). При цьому об’єктив виконує функції конденсора. Об’єктиви для люмінесцентних досліджень маркують FLUOR.

Беручи до уваги велике різноманіття можливостей використання мікроскопа, обирайте його для потреб саме Вашої лабораторії.

Обрати правильний мікроскоп Вам допоможе Нідерландська фірма Euromex, що вже більше40-ка років, займається розробками та виробництвом власних оптичних пристроїв та мікроскопів.

Euromex – найкращий вибір для тих, хто обирає європейську якість за розумною ціною!Широкий вибір моделей на будь-який смак та для будь-якої лабораторії, під індивідуальні потреби!